Problemen door condensatievocht: hoe maak je er komaf mee?
Door te leven, koken en wassen ontwikkelt zich vochtige en warme lucht in je woning. Als zulke lucht in aanraking komt met een koud oppervlak ontstaat condensatievocht, wat de boosdoener is bij heel wat vochtproblemen in huis. In deze blog lees je hoe je condensatievochtproblemen doeltreffend voorkomt en – indien het kwaad al geschied is – aanpakt.
Voldoende ventileren
Eerst het slechte nieuws: vochtige en warme lucht in je woning valt onmogelijk te vermijden. Je kunt nu eenmaal niet zonder koken of wassen – het is allemaal inherent aan wonen. Maar dan het goede nieuws: je kunt wél maatregelen nemen om die vochtige, warme lucht zo snel mogelijk het huis uit te jagen. En dat doe je natuurlijk door je woning zo goed mogelijk te ventileren. In slecht geventileerde ruimtes zal vochtige lucht immers neerslaan op de muren, met vochtplekken, schimmelvorming, afbladderende verf en loskomend behangpapier als gevolg. De ruimte krijgt ook een muffe geur en wordt ongezond om in te vertoeven. Een goede ventilatie is dus een must en aangetaste muren dien je zo snel mogelijk te behandelen.
Vochtopnemer in huis halen
Op plekken en ruimtes waar voldoende ventilatie lastiger is, voorkomt Aquaplan’s EverDry Vochtopnemer het ontstaan van condensatievocht. Deze ontvochtiger is steeds opnieuw te gebruiken en dus een milieuvriendelijk en duurzaam absorptieproduct bij gebrek aan ventilatie. De EverDry vochtopnemer voorkomt aangedampte ruiten, wanden en plafonds en rekent af met vochtproblemen, muffe geurtjes, roest en schimmel. Bovendien is deze 100% lekdichte ontvochtiger handig te regenereren door verwarming in bijvoorbeeld de microgolf of door hem simpelweg in de zon te zetten.
Vochtwerende verf aanbrengen
Condensatievocht slaat het liefst neer op koude muren of plafonds en die vind je het vaakst in huizen die onvoldoende geïsoleerd zijn. Gelukkig weet Aquaplan’s isolerende en vochtwerende Anti-Condensatie verf voor binnenmuren er wel raad mee. Deze vloeibare, decoratieve en energiebesparende muur- en plafondcoating rekent permanent af met vocht en schimmels door condensatie. Ook verdoezelt deze isolerende verf lelijke vochtkringen, wat ze erg interessant maakt voor vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers. Na het aanbrengen ervan voelt een muur of plafond immers warmer aan en zal er geen of minder condens ontstaan.
Fixeer en verzadig sterk absorberende ondergronden zoals nieuwe bepleisteringen en gipsplaten met 1 laag muurverf op waterbasis.
Op zoek naar de beste oplossing voor je vochtprobleem? Je vindt ze ongetwijfeld in ons ruime aanbod vochtbestrijdingsmiddelen.