Preventief je woning beschermen tegen opstijgend vocht
Opstijgend vocht is een veelvoorkomend probleem in gebouwen en kan voor serieuze schade zorgen als het niet op tijd wordt aangepakt. Als doe-het-zelver wil je natuurlijk je huis zo goed mogelijk beschermen tegen vochtproblemen. Liefst al preventief, zodat je vochtproblemen voorkomt. Toch last van opstijgend vocht? Ook daar heeft Aquaplan tips voor, zodat jij met een gerust hart in een droog (en dus gezond) huis kunt wonen.
Wat is opstijgend vocht?
Opstijgend vocht is vocht dat vanuit de grond via de muren of funderingen omhoog trekt. Dit komt doordat bouwmaterialen zoals steen en beton poreus zijn en vocht kunnen opnemen zoals een spons. Het vocht stijgt op door de kleine kanaaltjes in het materiaal, soms wel tot een hoogte van enkele meters. Dit kan leiden tot vochtplekken, schimmel, loskomen van verf en behang en zelfs aantasting van de structuur van het gebouw.
Waarom preventie zo belangrijk is
Opstijgend vocht tast je muren aan op verschillende manieren. Dat leidt in extreme gevallen niet alleen tot hoge reparatiekosten en verlies van vastgoedwaarde, maar het kan ook jouw gezondheid en die van je dierbaren in gevaar brengen. Door proactief te werk te gaan en preventieve maatregelen te nemen, voorkom je vochtproblemen in huis.
Praktische tips voor preventie
Klaar om aan de slag te gaan? Hier zijn enkele praktische tips die je kan toepassen om opstijgend vocht te voorkomen:
Grondige inspectie vooraf
Ga je bouwen of renoveren? Voer dan eerst een grondige inspectie uit van de fundering en de omliggende grond. Zoek naar zwakke plekken of gebieden met een hoog vochtgehalte die vatbaar zijn voor opstijgend vocht. Door deze gebieden vroeg te identificeren, kun je gerichte maatregelen nemen om problemen te voorkomen.
Ventilatie en luchtcirculatie
Vocht gedijt in donkere, slecht geventileerde ruimtes. Daarom is het belangrijk om voldoende ventilatie en luchtcirculatie te hebben in kelders en andere ruimtes met een hoog vochtgehalte. Installeer ventilatieroosters, gebruik ventilatoren of overweeg een ontvochtiger zoals de Everdry Vochtopnemer om de luchtvochtigheid onder controle te houden en schimmelgroei te voorkomen.
Impregneren om muren waterdicht te maken
Bescherm je fundering en muren tijdens het bouwen of renoveren door ze preventief te behandelen met waterdichte coatings of impregneermiddelen. Zo’n behandeling maakt de muur water- en vuilafstotend terwijl de muur toch kan blijven ‘ademen’.
- Met Gevelimpregneer Crème, Muur-Dicht en Hydro-Flex bescherm je je buitenmuren eenvoudig tegen vocht en vervuiling. Deze crème en coating zijn eenvoudig aan te brengen met een borstel of verfroller en dringen diep in de ondergrond voor een langdurige werking.
- Voor binnenmuren is Binnenmuur-Droog ideaal. Deze transparante coating voorkomt vochtopname en schimmelvorming, zonder de uitstraling van de ondergrond te veranderen.
- Er zeker van zijn dat je kelder droog is of hem waterdicht maken? Dat doe je makkelijk met Kelder-Bezetting. De cementcoating heeft een optimale hechting op muren van betonblokken, zelfs op vochtige ondergronden. Kelder-Epoxy is een epoxycoating die toepasbaar is op muren en vloeren, en hecht op verschillende ondergronden.
Wat te doen als je toch vocht hebt
Krijg je ondanks al je preventieve inspanningen toch last van opstijgend vocht? Geen zorgen, er zijn effectieve methoden om dit aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan injecteren of een fysieke vochtbarrière plaatsen. Aquapan schiet je hiervoor graag te hulp.
Injecteren met een vochtwerend product
Een effectieve methode om opstijgend vocht te stoppen is door het injecteren van de muren met een vochtwerend product. Hierbij worden op regelmatige afstanden gaten in de muur geboord waarin het product wordt geïnjecteerd. Dit vormt een waterdichte barrière die voorkomt dat vocht verder omhoog kan trekken.
Aquaplan biedt verschillende injectieproducten, zoals de Wall-Injector. Deze vloeistof op basis van siliconaten is drukloos of met een pomp te injecteren en dringt diep door in de muur voor een optimale werking. Een ander product is de Vochtbarrière, een gebruiksklare injectiegel tegen opstijgend vocht. Je boort om de 10 cm gaten in de muur net boven de grond en vult deze met de gel. Zo creëer je snel een doeltreffende vochtbarrière!
Een fysieke vochtbarrière plaatsen
Een andere manier om opstijgend vocht in buitenmuren tegen te gaan, is de muur onderkappen. Een veelgebruikte methode is het doorzagen van de muur en het inbrengen van een kunststof folie als vochtbarrière, zoals de DPC-waterkeringsfolie. Dit is een rotvrije en scheurvaste waterdichte folie op rol, die horizontaal in de muur wordt aangebracht, meestal net boven de vloer. Zo wordt het optrekkend vocht tegengehouden voordat het de rest van de muur kan bereiken.
Heb je vragen over onze producten of wil je advies op maat? Ga langs in één van onze verkooppunten, we helpen je graag verder!