Search

Een vochtige binnenmuur behandelen

Het is nooit een goed teken als je vochtplekken of schimmel ontdekt op je binnenmuren. Ook loskomend behangpapier kan een teken zijn van vochtige binnenmuren. En dat is niet alleen schadelijk voor je woning, het is ook ongezond. Een vochtige binnenmuur behandelen is dus altijd nodig. En daarvoor hoef je zeker niet meteen een professional voor te bellen. Hoe een vochtige binnenmuur behandelen? Je leest het hier.

Opstijgend vocht binnenmuur behandelen

Opstijgend vocht is een vaak voorkomende oorzaak van een vochtige binnenmuur. Bij dit probleem komt het vocht dat in de grond zit meestal via een verouderde fundering de woning binnen. Het is dan ook logisch dat je deze vorm van vochtige binnenmuren vooral onderaan de muur zal waarnemen. Daar zal je vochtplekken zien verschijnen, of zal het behang loskomen.

Opstijgend vocht binnenmuur behandelen? Daarvoor zijn er twee goede manieren.

Vochtige binnenmuur injecteren

Een relatief eenvoudige manier om dit probleem aan te pakken, is de vochtige binnenmuur injecteren met een gel of vloeistof. Wall-Injector en Vochtbarrière van Aquaplan zijn twee producten waarmee je een horizontale zone creëert in de muur die vocht tegenhoudt.

Bij deze methode boor je op geregelde afstand en gaatjes in de muur waardoor het product zich een weg kan banen en zich verspreiden in de muur.

Met waterkeringsfolie opstijgend vocht binnenmuur behandelen

Je kan ook de DPC-weterkeringsfolie van Aquaplan gebruiken. Deze waterkerende folie dien je aan te brengen tussen het metselwerk. Het spreekt voor zich dat deze oplossing heel wat kap- en breekwerk met zich meebrengt. Meestal wordt bij nieuwe woningen al bij het bouwen ervan een dergelijke waterkerende laag voorzien.

Met behulp van een waterkeringsfolie een vochtige muur behandelen van een bestaande woning? Dat is dus zeker niet evident. Bij een bestaande woning kies je beter voor het injecteren van de muur. Maar als je van plan bent een woning grondig te verbouwen, dan is het aanbrengen van een waterkeringsfolie natuurlijk wel een must om van bij het begin opstijgend vocht geen kans te geven.

Vochtige binnenmuur behandelen als gevolg van condensatie

Naast opstijgend vocht en doorslaand vocht, kan je ook last hebben van natte binnenmuren als gevolg van condensatie. Dat is het geval wanneer in een vochtige ruimte de muren koud aanvoelen. Het vocht in de ruimte slaat dan neer op de muur… met klamme en vochtige binnenmuren tot gevolg. Dit schept geen fijne omgeving. Zeker een vochtige ruimte zoals de badkamer zijn gevoelig voor die probleem.

Hoe een vochtige binnenmuur behandelen als dit probleem het gevolg is van condensatie? Dat kan eenvoudig met Anti-Condensatie. Deze muur- en plafondcoating zorgt voor een isolerend effect waardoor de muur minder koud aanvoelt. Vocht slaat dan niet meer neer, en je rekent zo op een heel eenvoudige manier af met vocht en schimmels als gevolg van condensatievocht. Een vochtige binnenmuur behandelen hoeft dus zeker niet altijd moeilijk te zijn.