5 veelgemaakte fouten bij kelderrenovatie en hoe ze te vermijden

Een kelderrenovatie kan een complexe onderneming zijn, en niet geheel zonder risico. Tijdens de renovatie zijn er namelijk een aantal veelgemaakte fouten die op langere termijn kunnen leiden tot vochtproblemen, schimmel en andere structurele schade. In deze blog bespreken we vijf veelvoorkomende fouten, hoe je ze kunt vermijden en hoe de oplossingen van Aquaplan helpen om je kelder droog en veilig te houden.

1. Slechte ventilatie in de kelder

Een van de belangrijkste oorzaken van vochtproblemen in kelders is een gebrek aan fatsoenlijke ventilatie. Kelders zijn in de meeste gevallen afgesloten ruimtes, en zonder luchtcirculatie kan condensatie zich ophopen. Dit resulteert vaak in muffe geuren en schimmelvorming. Ventilatie is essentieel om de luchtvochtigheid onder controle te houden en te zorgen voor een gezonde omgeving.

Oplossing: Hou bij je kelderrenovatie rekening met voldoende ventilatiemogelijkheden. Denk aan ventilatieroosters of, indien nodig, mechanische ventilatie. Dit ververst de lucht en voorkomt dat condensatie zich ophoopt in de kelder. 

2. Kelderdichting komt niet tot aan het maaiveld

Een veelvoorkomende fout bij kelderrenovaties is het niet doortrekken van de kelderdichting tot aan het maaiveld. Het maaiveld is het horizontale vlak dat de bovenkant van de bodem markeert. Wanneer de kelderdichting niet doorgetrokken wordt, kunnen er openingen ontstaan waar water naar binnen kan sijpelen. Zorg er dus voor dat de kelderdichting doorgetrokken wordt met een waterkeringsfolie die ook onder het maaiveld komt. 

Oplossing buitenkant: Met Ondergronds maak je de buitenzijde van alle materialen die in aanraking komen met grond of zich onder het maaiveld bevinden waterdicht. Na uitdroging vormt de elastische bitumenemulsie een taaie, elastische, naadloze, vochtwerende bekleding die alle poriën en microscheuren dicht. Zo bied je weerstand tegen de agressieve invloeden van grondwater zoals humus, zoutoplossingen, verdunde organische zuren en alkaliën.

Oplossing binnenkant: Daarnaast is het gebruik van Kelder-Bezetting op onbehandelde betonblokken cruciaal. Deze waterdichte cementcoating moet over de volledige muur worden aangebracht, van onder tot boven aan het plafond, om grondwater dat door de keldermuur vloeit effectief te stoppen. Afhankelijk van het materiaal van de muur kan je ook Kelder-Epoxy gebruiken voor hetzelfde resultaat.

kelder epoxy

3. Draineren onder de kelder

Een kelder rust vaak op de fundering, waardoor je deze niet mag ondergraven. Het plaatsen van drainage onder of rondom de kelder is een veelgemaakte fout die kan leiden tot ernstige schade. Het onjuist afvoeren van grondwater pompt namelijk fijn slib mee, waardoor de stabiliteit van de woning in gevaar komt.

Oplossing: Probeer het grondwater van onder de kelder niet te verplaatsen, maar investeer in een goede kelderdichting. Gebruik Waterdruk-Stop om acute muurlekken te dichten en de waterdichtheid van de kelder te garanderen.

waterdruk stop

4. Te weinig aandacht voor aansluitnaden

Aansluitnaden en doorvoeringen zijn vaak de zwakke plekken van een kelder. Als deze niet goed zijn afgedicht, ontstaan er waterlekken en schade aan de muren en vloeren. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat deze verbindingen goed worden behandeld.

Oplossing: Voor een effectieve oplossing kun je gebruikmaken van Kelder-Epoxy. De epoxyharscoating dicht ondergrondse muren die onderhevig zijn aan waterdruk. Het dringt diep in de ondergrond en verstevigt de structuur van het materiaal. Ideaal voor de muren en vloeren van je kelder.

5. Zoutvorming niet behandelen

Wanneer zouten uit de muren naar de oppervlakte trekken en kristalliseren, ontstaat er zoutvorming — een opvallend witte aanslag op de keldermuren. Deze is niet alleen lelijk, maar tast ook de hechting van verf, pleisterwerk en waterdichte bezettingen aan. Hierdoor zullen waterwerende coatings of bezettingen niet goed hechten en heeft vocht vrij spel.

Oplossing: Wall Protect Salt Stop neutraliseer je de zouten in de muren, waardoor ze niet meer kristalliseren aan de oppervlakte. Zo bescherm je niet alleen de esthetiek van de kelder, maar verbeter je ook de hechting van toekomstige afwerkingen. De kans op afbladderen of loslaten van verf en pleisterwerk is minder, wat op lange termijn resulteert in minder onderhoud en lagere kosten. 

 

Salt stop

Zoek verkooppunten